top of page
Vete fält

ONLINE TERAPI

Samtalsterapi via video och telefon

De senaste åren har online terapi blivit allt vanligare, i takt med teknikens utveckling och den stressiga vardag som många av oss har. Tack vare att man kan få sin terapi online har det blivit både lättare och mer avdramatiserat att söka hjälp när man mår psykiskt dåligt. De faktorer som tidigare hindrat människor från att söka vård för oro, ångest eller depression har med hjälp av nätterapin suddats ut. Man behöver inte längre ta sig till en fysisk klinik, känna sig uttittad eller ens gå utanför dörren. För en person som lider av social fobi kan detta vara avgörande för att hen söker hjälp eller inte. När man kan sitta i sitt trygga hem, i bekväma kläder och kanske med en kopp te i handen, låter terapi plötsligt inte lika farligt längre. 

Terapi online med god effekt

Tidigare har man haft tron att terapi online inte kunnat ge samma goda resultat som vanlig terapi, med en terapeut i samma rum. Utgångspunkten har varit att det är terapeutens fysiska närvaro och egenskaper som spelat huvudrollen i patientens förbättring. Självklart är det viktigt att du och din terapeut har en bra kemi, men när man börjat forska mer på online terapi har det visat sig att den fysiska närvaron varit mindre betydelsefull än vad man trott. 

Online terapi eller fysisk terapi - vad är bäst?

När det kommer till samtalsterapi och psykoterapi, online eller på en klinik, finns det inget som heter ”bäst”. Istället för att jämföra olika terapiformer, ser man hellre på terapi i ett helhetsperspektiv. Online terapi är en ny resurs, snarare än en konkurrent till vanlig samtalsterapi.  Nätbaserad terapi har bidragit med många positiva aspekter, som ökad tillgänglighet och en överlag enklare process när det kommer till att söka hjälp för psykisk ohälsa. Alla människor är olika, och vilken terapiform som passar bäst för just dig är det bara du själv som kan bestämma. 

Vad kan jag få hjälp med via online terapi?

Online terapin anpassas efter varje individ, och du kan få hjälp med i princip samma saker som vid vanlig terapi. Ofta inleder vi med en lära-känna session, där vi tillsammans undersöker vilken form av terapi som passar bäst för dig och dina behov. Hos mig kan du få samtalsterapi online, KBT, ACT, empatisk kommunikation och schematerapi. SPIRA Samtal hjälper dig med oro och ångest, depression, sorg, livskriser, relationsproblematik, stress och stresshantering, utbrändhet, utmattningssyndrom, personlig utveckling, dåligt självförtroende och låg självkänsla. Kom ihåg att inget tillstånd är för litet eller för stort när det gäller ditt psykiska mående. 

Fördelar med terapi online

Det finns många fördelar med att få sin terapi online. Särskilt vid svår social fobi eller depression, där man helt enkelt inte har möjlighet att ta sig ut. Här är några fördelar med online terapi via videosamtal eller telefonsamtal:

 

  • Du kan bestämma plats själv. Med online terapi behöver du inte ens lämna hemmet. 

  • Det är bekvämt och i de flesta fall lättare att påbörja.

  • Du kan själv avgöra om du vill få din terapi via videosamtal eller telefonsamtal.

  • Terapin blir mer anonym.

  • Du sparar tid, vilket i sig kan leda till mindre stress.

  • Hjälpen du får via online terapi är precis lika professionell som vid vanlig terapi.

  • Det kan vara lättare att öppna upp sig.

Om du behöver någon att prata med

SPIRA Samtal erbjuder samtalsterapi, coaching och stresshantering online. Hos mig får du en trygg och empatisk miljö där vi tillsammans reser inåt och går på djupet kring din livssituation, ditt mående, dina drömmar och mål. Du väljer själv om du vill ha din terapi online, via videosamtal eller telefonsamtal.

bottom of page